xmlns:fb='http://www.facebook.com/2008/fbml' SERAM KELIWON: 10/04/01 - 10/05/01

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

BUAT DUIT DENGAN MUDAH DIRUMAH

Free Search Engine Submission

LAMAN POPULAR

SERAM KELIWON

KISAH BENAR YANG BERLAKU DISEKELILINGKU



aku ni rajin jugak ke hulu kehilir berjalan dan mencari pengalaman.Aku sering jugak bertukar kerja tetapi dalam masa beberapa tahunjugak aku bertahan untuk sesuatu kerja.Kenapa ya?sebab aku suka suasana

baru dan pengalaman baru.First kerja aku ialah sebuah fastfood yang terkenal.Gaji first sampai sekarang aku tak boleh lupa ialah aku dapat rm550.(1999 tau)oklah nak mencuba...tetapi kenapa aku selalu dicuba untuk melihat benda-benda yang orang lain tak melihat?apa..aku ni ada 'membela' ke....ishh...mana ade..aku pun tak percaya benda-benda semua tu.tak percaya bulat-bulat tu takdela...tapi...keseraman ini aku rasakan apabila aku shift malam.kena basuh-basuh barangan dapur,dan ketika itu aku terasa aneh setiap kalinya aku mencuci barang..pukul 12 malam pulak tu..tapi itu aku tak kisqah lampukan terang..tapi kenapa aku nak seram jugak..sebab bukan aku sorang saja yang mencuci..dan setiap deras air yang mengalir dan setiap krew lalu lalang aku terasa keganjilan yang akhirnya menjadi seram.Ada krew yang tak diundang menemani kami setiap malam...kita takkan perasan sampailah kita terperasan ada yang lebih dan ada yang kurang disekitar kita...





Pada suatu malam yang sunyi...tetapi ditemani oleh bunyi radio yang dipasang selepas pukul 11.30(sebab customer dah takde dalam premis..aku ditugaskan di back area atau dipanggil backSink.Back Sink tu nama glamournye aje tapi sebenarnya,singkatan pada nama tukang cuci pinggan & equipment) huhu...Aku kena buat 2 keje pada malam tuh sebab ada staff tak datang jadi tinggallah 3 orang aje kerja untuk waktu closing.Aku kena basuh segala peralatan cepat-cepat kerana aku nak sambung bahagian depan pulak.Dengan senang hati aku menyuruh partner aku hantar barang ke belakang atau ke sinki untuk aku rendamkan dahulu.Sambil-sambil tuh aku mula mengira stock yang ada untuk digunakan pada esok hari dan memastikan kuantiti cukup.Aku mula masuk ke chiller dan freezer (peti ais yang menyimpan stok ntuk bahan mentah.) besar peti ais tu sebesar bilik sewa aku ni tau..dan ada dua bahagian.Chiller untuk bahan seperti mayonais, sayur,telur, ayam dan freezer daging sejukbeku.Freezer berada di dalam bilik yang sama cuma ia berada didalam ciller itu sendiri .Aku bermula dengan freezer dahulu.
Semasa aku sedang leka mengira daging-daging itu aku terdengar seperti orang membuka pintu chiller.Aku mula-mula buat taktah aje sebab aku hanya fikirkan mungkin partner aku...namanya azam tengah ambil mayonaise yang telah ku simpan.Mungkin ada customer kot nak beli burger jadi dia amiklah balik bahan-bahan itu.Tapi tak sampai 10 saat aku dengar lagi hempasan pintu chiller dan ader la berterusan sebanyak 5 kali.Aku terus membuka pintu Freezer dan menjenguk jika ada azam disana.Aku nak tahu sama ada ramai ke tidak customer nak beli dan aku bolehlah tolong sekali..tetapi tiada sesiapa...

Selesai kerjaku mengira di freezer,aku beralih pula ke chiller dan mula mengira barang-barang disitu.aku terasa hairan sebab ku lihat seperti tiada apa-apapun yang terusik didalam chiller.Kenapa aku begitu pasti??

emasa aku masuk dlaam chiller,aku sempat meninjau bahan-bahan disitu.Telur ada berapa mayonase ada berapa...Yang pasti sangat aku tuh bukan apa..barang dalam chiller semanya tinggal sedikit..boleh dibilang dengan jarilah.Jadi aku tetanya..siapa yang sibuk sangat tadi keluar masuk chiller bagai nak memasak aje??dan jika mereka mencari aku sudah pasti mereka akan memangil namaku...dan aku boleh dengar di dalam bilik freezer.Hatiku gusar kejap...tapi cept-cepat aku sedapkan hati sendiri.

Aku lihat barang sudah direndam didalam sinki untukku basuh."Wahh..pantas sungguh azam kemaskan barang-barang nih? "bisik hatiku.Aku pun terlihat azam sedang mengelap meja dapur dengan khusyuknya.Aku menegur Azam, "hui...rajinnye ko malam nih selalu ko nak buat lambat-lambat..apa mimpi malam nie?

Azam hanya menoleh sekilas sahaja dan terus menyambung kerjanya itu.Aku pantas berlalu dan mulakan kerja yang sedia menungguku...mencuci..

Aku memang suka kerja mecuci nih sebab orang takkan suruh aku bat burger ke apa ke..takdr saa nak kaco dan akududuk kat belakang sampai kerjaku habis..bila kerja mencuci aku hampir 95% siap,aku meminta Azam menghantar bakinya setelah premis tutup sepenuhnya...Aku panggil tetapi Azam tak menyahut.Aku pergi ke depan di tempat memasak.Ku lihat tempat azam masih ada barang lagi..aku mula berang..jam nak menunjukkan pukul 12.30 malam....aku melihat azam menyusup ke pintu belakang dengan pantas...Aku mengekori smbil memanggil lagi namanya....

dan dengan segera dia menghilang.. Read More...