xmlns:fb='http://www.facebook.com/2008/fbml' SERAM KELIWON: 10/05/01 - 10/06/01

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

BUAT DUIT DENGAN MUDAH DIRUMAH

Free Search Engine Submission

LAMAN POPULAR

HOSPITAL NGERI



KISAH-KISAH MENGENAI HOSPITAL SERINGKALI JUGAK KEDENGARAN DI TELINGA KU.HOSPITAL MERUJUK KEPADA KAMUS DEWAN BAHASA BERMAKSUD RUMAH SAKIT ATAU TEMPAT PERLINDUNGAN UNTUK ORANG YANG TIDAK SIHAT DAN MEMERLUKAN RAWATAN.KAWASAN HOSPITAL YANG PENUH DENGAN DARAH,SEKSAAN KERANA PENYAKIT DAN KEMALANGAN...PEMBEDAHAN JUGA TAK KURANG ORANG YANG KEHILANGAN SEBAB-SEBAB PERISTIWA YANG TAK DAPAT DIELAKKAN MENGUNDANG PERSEPSI SERAM PADA SESETANGAH ORANG.


kalau orang dulu-dulu amatlah takuT jika kita berkata hendak membawa mereka ke hospital atau rumah sakit.Mengelupur orang tua tu berkeras tidak mahu pergi.Kenapa sedemikian rupanya mereka itu ?

Orang dulu-dulu tidak percaya kepada ubatan moden (pada ketika itu la) dan lebih rela mati daripada mengunjungi hospital....

Disini aku ingin melabelkan catatan baru mengenai Hospital Berhantu.Kenapa berhantu???sebab ada roh-roh yang tak tenang disana.Sesetengah mereka mati tanpa rela seperti kemalangan dan penyakit.

Kawasan Hospital yang dikesan mengandungi kehadiran Entiti...

HALSTEAD ( TAPAK BEKAS HOSPITAL BATUK KERING)


Pada september 2006,Halstead dan pasukannya menyiasat aktiviti paranormal yang dikatakan berlaku di sebuah bekas hospital batuk kering yang beroperasi pada awal 1900-an.Rekod mendapati berlaku 63,000 kes kematian sepanjang hospital itu beroperasi.

Jam menunjukkan pukul 6 pagi.Halstead segera ke tingkat empat untuk meninjau keadaan disana.Secara tiba-tiba,dia terasa keadaan disekelilingnya amat dingin.Bulu romanya tegak berdiri.Lalu , dia mengambil kameranya dan merakam gambar di kawasan tersebut secara spontan.

Pada keesokan harinya , semasa hendak mencuci kepingan filem yang di ambilnya semalam,beliau melihat ada satu imej seseorang yang berdiri di tepi dinding bilik tersebut.Padahal , tiada sesiapa di bilik tersebut malam tadi melainkan tanda-tanda aneh kehadiran entiti hantu.

Imej hantu itu berupa seorang perempuan muda ( lingkungan diantara umur 17-18 tahun ), berambut hitam ikal mayang dan memakai gaun. Gambar yang berjaya merakamkan imej hantu wanita muda itu dianugerahkan anugerah Best Ghost Evidence di First Paranormal Awards Ceremony pada majlis Ghost World Conference.


HOSPITAL (HTAR) - KLANG


Hospital yang tidak asing untuk orang di negeri Selangor khususnya mula beroperasi pada tahun 1985 dan banyak menyimpan suka duka bagi yang pernah datang dan pergi.Bagi yang pernah singgah ke HTAR ini..pasti ada kisah menarik,tak menarik dan menyampah.Kalau bab menarik bagi aku yang hanya pernah 8 kali sepanjang hayat masuk ( sebagai pelawat ) ke HTAR nih adalah doktor-doktor yang smart dan hemsem.Kalau yang perempuan yang manis tapi kalau yang dah penat pulak....masam macam cuke...aku paham lah kalau kita jumpe hari-hari orang sakit..kita pun buleh jadi sakit jugak.Tapi kalau itu dah jadi tugas...dan kerjaya yang kita suka..takkan jadi masalah....


Di antara hospital yang besar dan terkenal di Selangor..banyakjuga misteri yang berkaitan dengan hospital besar ini.Kalau nak dikiralah berapa tingkat ada jugalah dalam 10 tingkat kalau tidak silap aku...bilik mayat pulak ada kat belakang ..satu bangunan sekali imbas ingatkan rumah teres.Aku nak cerita kali ini mengenai pengalaman dari seorang kawan.


Kawan aku nih termasuk hospital apabila dia mendapat kemalangan.Motosikalnya bengkok dan tersadai di tepi jalan.Dia pun dah pengsan dan dikejarkan ke hospital.Terlantar jugaklah dia selama seminggu.Bahunya patah dan terpaksa masuk besi.Masa aku nak melawat kawan aku nih sempat gak dia request nak nugget 9pcs,ayam spicy,fun fries dan burger ayam Mcdeluxe.Huh..nasib baiklah dia tak sihat..itu tak kire lagi anggur,strawberi...aahhhaaii..melayang duit aku dalam RM35 ringgit jugaklah...hmm...sebab kesiankan....


Aku rajin jugak melawat dia.Tapi bila kerap melawat itu dia suka sangatlah sebab boleh suruh aku beli itu ini kat bawah.Aku pun seronok gak pergi hospital tengok orang lalu lalang.Tpi aku cukup takut kalau tengok darah yang banyak.Boleh nakpitam aku...Dan juga jika ada bau ubat yang terlalu kuat menusuk idung..Aku cuma jalan-jalan aje...melihat katil-ke-katil pesakit.Macam-macam bunyi ku dengar dan macam-macam ayat dan poster aku baca.


Kawan aku nih pulak bila aku datang masa itulah mengada dia berlegar-legar.Tak berhenti mulutnya bercerita tentang doktor-doktor yang baik hati,manis...hemsem..aik..macam nak tinggal lama pulak kat sana...aku pun tumpang jugak cuci mata sekali...hihihi...tetapi bila aku dapat panggilan kawan aku meng 'request' kat aku supaya bawak baju kerja dan temankan dia didalam wad sampai dia keluar..aku mula terasa pelik.Dia bersungguh-sunggguh minta aku temankan dia sampai offer duit kat aku lagi..aku kalau orang offer duit..ok jugakkan...aku anggap pendapatan sampingan ajelah..hihihi..dia pun banyak duit gak...dan aku pun kesian sambil bersetuju ajelah..

Selepas kerja aku aku pun pergilah ke wad kawan aku itu.menyusuri jalan-jalan yang ada..mataku meliar membaca petikan poster,gambar-gambar dan juga melihat bilik-bilik wad yang tersusun....aku sahaja je jalan jauh untuk melihat wad sebelah blok ini pulak.Aku rasa seram dan takbest pulak jalan-sorang-sorang sebab macam tak betul aje.Mundar-mandir dan takde hala tuju.Last sekali aku pun kembali ke katil kawan aku..Aku lihat kawan aku tuh tengah tidur.Aku taknak mengejutkan dia dan cuba bersandar.Mataku mengantuk...suasana dalam wad sunyi sebab malam...KAwan-kawan aku terus menepuk tangan aku.Terkejut aku...mataku yang mengatuk tadii terus terbuka luas..

Kawanku terasa nak pergi ke tandas dan ingin aku menemaninya.Aku mengangkat dia perlahan-lahan dan berhati-hati.Matanya nampak letih dan kusut...tapi aku tak bertanya apa-apa sebab aku pun takder soalan.Selepas itu kawanku mengajak aku ke kantin.Dia nak makan sedikit kerana sedari tengahari dia tak makan.Makanan dari wad amat menjemukan dia.Aku pun menuruti dan membawanya ke bawah.Di kantin aku memesan minuman panas.Aku suapkan makanan ke mulut dia sebab tangan dia tak boleh nak angkat.Selepas penbedahan measukkan besi ke bahunya yang patah,makin sakit rasanya...Aku faham jika dia nak teman sebab nampak sangat dia perlukan bantuan.

Kawanku memandang kiri kanan dan bercakap dengan berhati-hati.Aku memasang telinga dan cuba memahami.Kawanku mengatakan bahawa dia ingin setiap malam aku menemaninya kerana dia amat takut.Aku memandang ke siling kantin,dan masih kabur.Kawanku menjelaskan bahawa dia telah melihat satu kematian yang menyentuh hati dan menyeramkan...

Disebelah katil kawanku ini ada sebuah katil yang kosong.Orang yang berehat disitu selalunya tidak hidup lama.Pada mulanya kawan aku ini ingat maksud pesakit dikatil hadapannya mengatakan begitu hanyalah sebagai cerita memandangkan yang baring disitu pun bukan muda sangat pun.Dalam lingkungan 70 -80 tahun yang mengidap sakit tua...yang sering dia nampak adalah seorang perempuan tua yang memang dah terlantar 2 bulan disitu...

Pada mulanya orang tua itu hanya terlantar dan tidak peduli kepada sesiapaun yang datang ke katil sebelah.tetapi bila kawanku datang,orang tua itu suka memandang kawan aku.Kadang-kadang dia boleh merenung kawan aku tu selama 30 minit dan kawanku yang perasan dia diperhatikan itu berasa tidak selesa..kawan aku cuba untuk bertegur sapa dengan wanita tua itu tetapi matanya sahaja yang merenung dan mengerdip memandang..

Sebelah malamnya kawanku menceritakan bahawa seringkali kawanku mendengar suara orang bercakap-cakap pada waktu tengah malam yang sunyi.Suaraanya yang garau dan parau menyentap kenyakinan dan menakutkan.Kawanku pada mulanya hanya mendengar sayup-sayup tetapi rupanya setiap malam begitu.kadang-kadang kawanku terasa seperti diperhatikan.

Aku mendengar dengan penuh gusar.Aku pernah melihat wanita tua yang diceritakan oleh kawanku kerana ianya betul-betul sebelah katilnya.Kecut pulak aku bila mendengar kisah itu.Kami pun naik semua ke atas menuju katil kawanku..Bila sampai disana,mataku tertumpu kepada wanita tua itu.."nampaknya dia tengah tidur.." kataku dalam hati.Aku membetulkan bantal kawanku.Kesian dia mukanya nampak pucat sahaja.Penat dan ketakutan kot fikirku....

Pada malam itu aku hanya duduk dikerusi sambil bersandar dibirai.Aku pun rasa tak selesa nak berbaring disitu sebab di atas kerusi jadi ruangnya terhad.Aku hanya menutup mata.Sesekali kawanku bergerak cuba untuk mengiring tetapi terkial-kial dan sakit.Aku cuba membantunya..Pada malam itu aku tak dapat tidur lena.Aku rasa tak selesa sangat.Dalam wad sunyi sepi.Semuanya bagaikan kaku...Aku melakukan senaman ringan.Bangun dan terasa ingin ke tandas.Ku lihat jam menunjukkan pukul 2.40 pagi.Aku terus tak jadi nak kemana-mana....suasana sejuk di dalam wad mencengkam hatiku..seram pun ada jugak.

Aku terdengar dengusan nafas.Aku memejamkan mata dan cuba menyatakan bahawa aku tersalah dengar.Tetapi mata ini terlalu ingin membuka dan dibuka.Perlahan aku membuka mataku dan memerhatikan sesekiling.Hatiku lega sebab tiada siapa yang menakutkan aku..Aku pun cuba jugak tidurkan diri...tetiba perut aku buat hal pulak....aduii...memulas-mulas..aku tak mahu pergi toilet..sorang pulak tuh..

Lama jugak aku cuba bertahan tetapi memang dah tak boleh tahan dah...apalagi aku lari mencari tandas..nak ajak kawan aku tu kesian dia dah tidur...aku nekad pergi jugak walau apa pun...Aku sanggup turun tingkat bawah dari guna tandas wad.Kat bawah ada orang lalu lalang...kuranglah takut...

Aku naik semula ke atas dengan menggunakan lif..aku mengantuk..pintu lif terbuka dan ada makcik tuh berkerusi roda naik bersama dengan aku.Rupanya menakutkan aku aje.Tahulah kat sini yang duduk semuanya orang sakit...tapi janganlah buat aku jadi sakit..seram tengok dia pulak.rambutnya serabai...mukanya lesu kusam..pandang aku macam aku yang sakit...aduii...bilalah nak sampai nih...

Makcik tuh memandang aku lagi..aku buat-buat senyum tapi mulut tak terbukak nak tanya ape..pastu keluar dari lif makcik tuh tegur aku..."dik..seluar tak zip lah...." Aku ternganga..malu pun ader gak..cepat-cepat aku zip seluar aku...kalau iye pun makcik tuh nak tegur janganlah buat muka serramm....pastu selamba aje pergi kayuh kerusi roda tuh tanpa hiraukan aku...nasib baik aku ngan dia aje...huh..

Aku ingin kembali ke kerusi aku tapi aku macam terdengar orang berjalan-jalan di koridor tingkat atas..aku menjenguk dan melihat melalui tangga yang ada ditengah-tengah bangunan yang menghubungkan antara tingkat.aku terdengar lagi.Langkahnya kuat dan berat.Aku pun berjalan masuk wad dengan cepat,takut terserempak dengan nurse atau pengawal.Duduk kembali di kerusi aku sambil menunggu waktu subuh menjelang..Aku terdengar lagi dengusan yang kuat.betul-betul belakang aku..aku rasa meremang bahagian belakang aku..aku diam membisu..aku tak berani bergerak.Dengusan yang berat sungguh menakutkan aku.Bagai ada makhluk dibelakang aku yang sedang marah dan memerhati.Aku terus bangun dan bawak kerusi aku,terus tukar posisi duduk.Aku lihat wanita tua tuh rilex aje tido...aku renung beberapa saat dan aku rasa tak selesa melihat dia.Aku alihkan pandangan aku....

Aky terpandang pintu masuk menuju wad A dan wad B.Aku rasa aku nampak seseorang @ makhluk berdiri tegak di pintu.Aku pandang tanpa berkelip.Memang ada macam orang bagai bersandar di tepi pintu wad memandang depan.Cahaya malam dan suram hospital tak dapat menjelaskan apa yang ku nampak.Aku hanya boleh katakan bahawa ada sesorang yang sedang memerhatikan kami di dalam wad......aku tidak mahu melihat lagi..tapi tengok jugak..dan orang atau makhluk yang ku nampak sudah tiada.....aku taknak dah tengok dan buat-buat tidur...

Rupanya aku tertidur jugak..pagi itu kawan aku yang kejutkan...penatnya aku...nak pergi keje lagi..Kawan aku ajak aku breakfast.Aku hanya sempat gosok gigi dan basuh muka.Nanti balik rumah aku mandilah....

Kawan aku menyatakan bahawa dia tidak boleh tidur lena malam tadi.

Aik...ku lihat dia diam aje berselimut.peliknya...

kawanku juga menyatakan bahawa dia nampak aku memandang dia dengan perasaan marah.Aku membebel tak tentu pasal dan dia pun malas nak dengar...Aku terkedu....Bila masa pulak??

Read More...

LAGI KISAH MISTERI

Pada september 2006,Halstead dan pasukannya menyiasat aktiviti paranormal yang dikatakan berlaku di sebuah bekas hospital batuk kering yang beroperasi pada awal 1900-an.Rekod mendapati berlaku 63,000 kes kematian sepanjang hospital itu beroperasi.

Jam menunjukkan pukul 6 pagi.Halstead segera ke tingkat empat untuk meninjau keadaan disana.Secara tiba-tiba,dia terasa keadaan disekelilingnya amat dingin.Bulu romanya tegak berdiri.Lalu , dia mengambil kameranya dan merakam gambar di kawasan tersebut secara spontan.

Pada keesokan harinya , semasa hendak mencuci kepingan filem yang di ambilnya semalam,beliau melihat ada satu imej seseorang yang berdiri di tepi dinding bilik tersebut.Padahal , tiada sesiapa di bilik tersebut malam tadi melainkan tanda-tanda aneh kehadiran entiti hantu.

Imej hantu itu berupa seorang perempuan muda ( lingkungan diantara umur 17-18 tahun ), berambut hitam ikal mayang dan memakai gaun. Gambar yang berjaya merakamkan imej hantu wanita muda itu dianugerahkan anugerah Best Ghost Evidence di First Paranormal Awards Ceremony pada majlis Ghost World Conference.
Read More...

PADANG vs BOLA




sekarang ni tengah hot pasal piala dunia tapi dalam masa yang sama tak ketinggalan aku nak kongsikan kisah misteri kali ini.Kan dah namanya blog SERAM..takkan aku nak cerita pasal lawak plak..heheh...( bule aje...tapi macam lari dari tajuk sebenarlah)

KISAH SERAM kali ini aku nak tulis adalah kisah padang bola.Selalu korang dengar pasal hantu jepun berkawat kat padang kan...dan aku pun nak cerita jugak tapi bukan pasal berkawat tapi berkenaan padang bola di kawasan kampung yang terbiar.Kampung yang terbiar tuh bukan takder penduduk tapi bilangannya berapa kerat aje.Sebabnya yang muda sumer dah g kerja kilang ,pejabat...abis yang tinggal hanyalah yang " golden age ".

Pada waktu petang...kampung yang sunyi dan aman kononnya ini akan menjadi riuh rendah kerana pemuda-pemuda akan mengadakan perlawanan bola sepak dan pemudi pula akan mengerling melihat sesiapa yang hensem macam david beckham ataupun seiras Zaquan dan Zafuan ke....Maka pemuda-pemuda si atas padang pun nak tunjuk hero jugak bila ada wanita bersidai melihat mereka...

Selalunya mereka nih kalau dah sepak bola tuh memang tak teringat nak balik lah walaupun azan maghrib menjelang dan berkumandang.Dibantai jugak menyepak kesana ke mari sambil menjerit memberikan arahan.Kadang-kadang mereka ini akan sambung kembali permainan apabila spotlight dipasangkan dan menyulug seluruh padang.Aku juga suka melihat mereka bermain bola malam-malam.Sebabnya kawasan padang yang terang menyebabkan kawasan jadi menarik untuk ditonton....

Dalam keseronokkan permainan..kadang-kadang mereka ini selalu terlupa tentang keadaan sekeliling.Terlupa bahawa makhluk halus ini seringkali tidak suka akan kebisingan dan kelakuan melampau sesetengah manusia...juga kadang-kadang inilah waktu-waktu begini makhluk halus ini akan menganggu manusia....kerana menceroboh kawasan mereka walaupun pada asalnya kita tidak berniat.......

Kejadian ini tidaklah menggambarkan ada pemain yang histeria ke apa ke....tetapi makhlus halus ini telah melalaikan mereka sehingga mereka tidak memandang waktu ,tempat dan kerana ketaksuban mereka sendiri akhirnya mereka menerima musibah....

Kisahnya begini.........

Semasa mereka bermain dengan bestnya..pada mulanya mereka ataupun penduduk terhibur dengan permainan mereka tetapi makin lama makin kurang orang yang melihat kerana mereka asyiklah bermain hingga ke 2 pagi...setiap hari pulak tu..orang yang main pun asyik orang yang sama aje...naik menyampah pulak penduduk kampung.Bila keadaan macam tuh...pemuda yang menyertai bola itu mulalah terfikir untuk mengadakan perlawanan persahabatan dengan kampung sebelah.Maka perkara itu mulalah dihebahkan untuk mengajak mereka beradu tenaga.Baguslah jika ada aktiviti yang sihat....

Maka bila hari perlawanan tiba...ramailah orang kampung yang berkumpul termasuk aku.Mak tak bagi tengok sebab taku hilang di celah orang ramai.Walaupun kampung,tetapi waktu malam bagaikan dipasar dan memang kebetulan ada pasar malam kecil dibuka jadi aku yang excited nih menjadi over lagilah.Mak apalagi..kalau aku dah mula terlupa diri tuh..dia akan pegang tangan aku dan cuba menghindarkan kami dari hiruk piruk manusia yang gembira pada malam itu...Nasib kami amat baik sebabnya rumah kami boleh nampak terus permandangan padang.Mak cakapbuat apa susah-susah nak melepak kat sana..dirumah lagi selesa dan takde orang nak menghalang....

perlawanan bermula...aku dan adik-adik aku terdengar sorakan bergema.Hati jadi tak keruan untuk membuak-buak keluar.Mak mengerling bagai tahu isi hati kami.Kami hanya diam dan masuk ke bilik.Akhirnya mak memanggil kami bertiga untuk menyaksikan perlawanan itu itu dengan pergi ke padang.Bestnya................

Dalam pukul 11.00 malam acara dah habis dan penonton beransur pulang..Orang makin brkurangan dan lengang berdekatan padang.Sampah bertimbun dan bersepah dan satu persatu lampu spotlight yang menyuluh padang dimatikan.Kumpulan kampung kami telah menang.Tak jadi lah nak kutuk mereka nih macam hapa je walaupun main bola sampai pukul 2 pagi kan....sebabnya mereka menang pulak malam ni...ha..ha..ha..

Semasa lampu semua telah padam..padang bola jadi sunyi dan sepi..aku masih lagi memandang ke padang.Zaman kanak-kanak...perasaannya lain..kalau bersemangat tuh kadang-kadang susah nak hilangkan seronoknya walaupun perkara itu dah berlaku selepas beberapa jam..atau sampai esok.Aku mungkin sangat teruja kerana dapat melihat dengan dekat perlawanan yang menarik bagiku dan bersorak bagaikan melihat world cup beramai-ramai..dan yang pastinya.."percuma"..ha..ha..ha..

Malam itu aku tidak dapat melelapkan mata.Aku masih teringat permainan tadi.Aku membuka tingkap perlahan-lahan,memandang ke padang.Ku lihat ada beberapa orang masih berada disana sambil berborak.Tetiba aku melihat sesuatu yang luar biasa...

Aku mengecilkan mataku untuk melihat dengan jelas walaupun samar-samar.Lama juga aku mengintai disebalik cermin tingkap.Aku lihat lampu spotlight terpasang kembali."aik...ada perlawanan bola lagi ke...sekarang dah pukul 1 pagi.."Aku bergegas ke bilik adik aku..mengajak dia melihat apa yangku lihat tetapi adikku tak sedarkan diri bila digerakkan...
Aku masih tertanya-tanya apa yang ada dipadang..perasaan ingin tahu meluap-luap.Aku tak kir....aku nak tahu jugak apa yang ada kat padang...

Lama jugak aku nak mengambil keputusan muktamad.Jam rupanya dah menunjukkan pukul 1,30 pagi.Aku masih mundar-mandir dalam bilik.Tiba-tiba aku teringat abah ada teropong.Aku dengan langkah perlahan pergilah mencari teropong di ruang tamu.Dalam gelap aku meraba-raba laci untuk mencarinya.Akhirnya aku jumpa jugak.Bukan dalam laci rupanya dekat atas almari.Berpeluh aku mencarinya..nasib baik jumpa jugak.Dengan perasaan gembira aku terus masuk bilik.Teropong yang ada dalam gengaman aku nih teropong yang boleh tahan mahalnya dan visualnya yang jelas...abah guna nak tengok burung.(kalau orang tua tuh tahu aku pakai dimarahnya aku..katanya takut jatuh...)

Aku dengan berhati-hati meneropong padang..adjust kejelasan kantanya..dapatlah aku melihat dengan dekat macam aku kat padang..aku excited jap..bukan kerana spotlight..kerana ada benda jugak akhirnya aku nak guna buat teropong..huhu....
Aku selaraskan lagi kanta..tak nampak sesiapapun kat atas padang..tapi spotlight menyala.Aku memandang spotlight ....hairan aku hanya satu je yang menyala..bukan macam tadi..

Lampu spotlight pula..menyala..padam..menyala..padam..gangguan elektrik kot..dan aku nampak sesuatu yang menakutkan di atas padang............aku terkaku.menurunkan teropong dan mula memakai 'original eye' aku...aku gosok mata aku dan lihat kembali dengan teropong..

Aku mengeletar..di atas padang ada perlawanan hebat bermula.Pemainnya ku lihat seperti abang-abang yang bermain tadi tetapi mata mereka merah.Lawan mereka adalah H-A-N-T-U....aku rasa tak percaya...korang percaya tak ????

Aku nampak mereka meyepak bola kesana kemari tetapi lawan mereka itu adalah sekumpulan makhluk yang menakutkan.bola yang disepak itu sebenarnya bukan bola...aku 'shoot' dengan teropong..golekkan 'bola' bagaikan tersekat-sekat..aku selaraskan lagi...rupanya kepala orang..
Aku tak percaya dan masih lagi mengikut gerakan 'bola' tadi..

aku terus baring kerana takut.Tetapi lampu spotlight yang sedikit cahayanya menerjah kembali.Aku teropong lagi...Dan aku tersentak apabila semua orang tiada...tetapi sepasang mata merah tepat melihat aku.Aku jadi terlalu takut...dan terus menarik selimut..
Aku demam seminggu..............
Read More...

KAWASAN BERHANTU DALAM MALAYSIA ??

Jika anda pernah menonton seekers..pasti anda teringin nak tahu mana la diorang buat pengambaran pencarian hantu-hantu di seluruh Malaysia nih.Cuma aku terkilan sedikit sebab Seekers Malaysia tak se'best' Ghost hunters dari barat.Alat mereka pun canggih-canggih dan diorang memang otak gile-giler punya nak cari hantu tuh...

Mungkin pada masa akan datang kita boleh dapat 'shoot' gambar macam mereka jugak.
Tapi bila tuh tak tahu la plak ye...heheheh.....


LOKASI YANG DIKATAKAN KERAS DAN BERHANTU............


1.Kondominium runtuh di Highland Tower, Kuala Lumpur


Tragedi Highland Towers merupakan tragedi runtuhan 1 dari 3 blok kondominium di Taman Hillview, Ulu Klang, Selangor, pada 11 Disember 1993. Tragedi tersebut adalah satu-satunya tragedi bangunan runtuh yang pertama dan terburuk setelah Malaysia mencapai kemerdekaan. Seramai 48 orang terkorban dalam tragedi yang menyayat hati ini. Highland Towers merupakan tiga blok pangsapuri 12 tingkat yang dinamakan Blok 1, Blok 2 dan Blok 3.

Fenomena pelik yang pernah diceritakan disitu adalah terlihat kanak-kanak perempuan memandang sekumpulan pelajar yang lalu di hadapan bangunan yang runtuh dan mendengar suara-suara yang menjerit meminta tolong sayup-sayup.


2.Institut Victoria, Kuala Lumpur











Sekolah ini juga popular dengan panggilan V.I. ataupun nama Melayunya Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria. Sekolah ini mula dibina pada 1893 dan siap dibuka untuk pembelajaran pada 1894. Sekolah ini mendapat namanya sempena perayaan Jubli Emas Ratu Victoria. Bukan Victoria Beckham, tau? Namun tapak V.I. sekarang ini bukanlah tapak asal sekolah tersebut. Sekolah ini telah dipindahkan dari Jalan Bandar ke Jalan Hang Tuah, berdekatan tapak perkuburan Cina pada Mac 1929. Inilah yang membuatkan sekolah tersebut didakwa sebagai kawasan berhantu. Ada pula mendakwa bahawa V.I. pernah dijadikan sebagai markas tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Para penuntut di situ mendakwa mereka terdengar bunyi seretan rantai, bunyi derap kaki askar berkawad, raungan yang menakutkan serta kadang-kala ternampak bayangan orang digantung di pokok sekolah tersebut.



3.LEBUHRAYA KARAK











Ia dikenali juga sebagai Karak expressway E8 dan dibina sepanjang 60 kilometer menyambungkan Kuala Lumpur dan Bandar karak, Pahang. Tak lama dulu lebuhraya Karak ini memang banyak meragut nyawa. Paling dahsyat ialah kemalangan membabitkan trak FRU sehingga diabadikan dalam lagu Pusara Di Lebuhraya oleh kumpulan Ekamatra. beberapa pemandu yang pernah melalui kawasan tersebut mendakwa ternampak seseorang di tengah-tengah lebuhraya atau kereta Volkswagen yang menentang arus jalan dan cuba melanggari mereka.Juga kadang-kadang volkwagen itu akan membawa kereta dengan perlahan dan menghalang pemandu lain hilang sabar dan cuba memotong.Jika anda memotong kereta Volkwagen itu,masuk gaunglah jawabnya.Adalah dinasihatkan agar anda tidak melalui kawasan ini pada waktu malam.



Read More...

KAPAL BERHANTU

Senarai dibawah adalah antara cerita tentang kapal - kapal berhantu yang galamour dan ada yang pernah kita dengar...

SEDUTAN FILEM GHOST SHIP - 2002







KISAH MENGENAI SEKUMPULAN PENCARI HARTA KARUN LAUT DALAM YANG TELAH DITAWARKAN PETI-PETI EMAS
JIKA DAPAT MENJUMPAI SEBUAH KAPAL YANG TELAH HILANG SEJAK 1950AN..

DIKENALI SEBAGAI 'GHOST SHIP' PENCARI HARTA KARUN ITU BERSETUJU APABILA DICABAR DAN MEREKA BERJAYA MENJUMPAI KAPAL YANG MENJADI LAGENDA ITU.

EMAS JUGA ADA DISITU TETAPI MEREKA TERLUPA BAHAWA JIKA TELAH MASUK KE KAPAL TERBABIT..TIADA LAGI JALAN KELUAR UNTUK MEREKA....









1. The Flying Dutchman

Sebuah legenda, tiada lagi kapal berhantu yang lebih terkenal daripada Flying Dutchman, yang telah menghiasi banyak lukisan, cerita horor, film, dan bahkan sebuah opera...juga tidak lupa ada satu karakter di dalam kartun 'SPONGEBOB ".
Ianya pertama kali disebutkan pada akhir 1700-an di George buku pelaut Barrington’s Voyage ke Botany Bay, dan sejak itu legendanya mula tersebar,dan banyak terserempak oleh pelaut dan digeruni. Awalnya, Flying Dutchman adalah kapal yang berlabuh dari Amsterdam. Dikapteni seorang pria bernama Van der Decken. Kapal itu menuju Hindia Timur ketika menghadapi cuaca berbahaya di dekat Cape of Good Hope. Bertekad untuk melewatinya, Van der Decken menjadi gila, membunuh pasangan pertama, dan bersumpah bahwa ia bakal melintasi Cape. Walaupun melakukan berbagai usaha, akhirnya kapal tenggelam. Menurut legenda, Van der Decken dan kapal hantunya dikutuk untuk berlayar selama-lamanya...
manya. Sampai hari ini, banyak nelayan dan pelaut mengesahkan pernah melihat kapal flying dutchman ini menyeberangi lautan.


2. Mary Celeste

Legenda tentang kapal yang ditemukan terapung-apung di lautan Atlantik pada tahun 1872. Peliknya kapal ini masih lagi dalam keadaan yang baik dan seperti baru.. Tapi yang jadi misteri, hilangnya kapten dan anak kapal adalah sukar untuk dijelaskan sehingga saat ini.





3. Lady Lovibond

13 Februari 1748, kapten kapal ini baru aja menikah diatas kapal pesiarnya. Hanya karena cemburu, akhirnya pesta jadi membawa petaka. Kapal tenggelam dengan semua penumpang didalamnya. Anehnya, kapal ini muncul ke permukaan tahun 1798. Dan kejadian itu terus berulang setiap 50 tahun.




4. The Joyita


Kapal ini bersama dengan 25 penumpang dan awaknya dalam perjalanan ke Kepulauan Tokelau ketika sesuatu terjadi tahun 1955. Semua usaha penyelamatan dilakukan, tapi tiba-tiba semua penumpangnya menghilang. Hanya tas dokter dan beberapa perban berdarah aja yang ditemukan.



5. The Octavius

1775, kapal ditemukan mengambang di lepas pantai Greenland. Semua kru membeku karena dinginnya arktik. Yang aneh, kapten kapal sedang duduk di mejanya menyelesaikan jurna

l tahun 1762, yang bererti kapal tersebut mengapung selama 13 tahun.




6. The Baychimo

Kapal kargo yang ditinggalkan mengapung dekat laut Alaska selama hampir 40 tahun, sejak 1931. Menghilang, muncul lagi, menghilang lagi, lalu muncul lagi ke permukaan 80 tahun kemudian.




7. Carroll A. Deering

Lagi-lagi legenda kapal di tahun 1921 dengan kondisi layak melaut, tapi tiada ada satupun anak kapal ditemukan didalamnya.






8. The Ourang Medan


1947 ketika 2 kapal Amerika menerima panggilan darurat saat menavigasi Selat Malaka, lepas pantai Malaysia. Si penelepon adalah awak Ourang Medan, sebuah kapal Belanda mengatakan bahwa kapten dan awak kapal mati atau sekarat. Pesan menjadi campur aduk dan aneh lalu melemah dan berakhir dengan kata-kata “aku mati”. Kapal Amerika segera menuju tempat kejadian tapi semua awak bahkan anjing sudah mati, tubuh dan wajah mereka dalam ekspresi ketakutan. Sebelum para penyelamat menyelidiki lebih lanjut, kapal sudah terbakar dan tenggelam.
Semua crew, kapten bahkan anjing mati mengerikan! Mata melotot memandang ke depan dengan pandangan ngeri amat sangat, tangan terjulur seolah ingin memegang sesuatu. Anjing tewas saat sedang mengeram”.

Misteri Kapal “Ourang Medan” puluhan tahun menjadi sumber perdebatan. Banyak spekulasi berkaitan dengan misteri kematian di kapal “Ourang Medan” itu, di antaranya mengaitkan misteri ini dengan Alien, UFO, dll.
Yang bikin makin aneh, karena ketika ditemukan, kapal tidak rusak, dan tidak ada luka-luka pada jenazah para korban. Lalu apa yang membuat mereka tewas? Apa yang mereka lihat sehingga wajah mereka begitu ngeri, dan mata melotot. Bahkan anjing di kapal itupun ikut mati. Sungguh aneh dan misterius.

Kasus ini merupakan kisah nyata yang terjadi tahun 1947 di perairan Malaka. Pada hari yang naas itu, tiba-tiba dua kapal Amerika menerima panggilan darurat yang berlayar di perairan Selat Malaka, lepas pantai Malaysia. Panggilan darurat itu disampaikan oleh seorang yang mengaku crew dari kapal Ourang Medan, sebuah kapal kargo Belanda.

Crew itu mengatakan, semua awak kapal juga kapten sedang sekarat di chartroom dan jembatan.. “Mungkin seluruh crew telah mati. “ begitu kata crew itu yang diikuti dengan penyampaian kode morse yang isinya “Aku..mati”..Setelah itu komunikasi mendadak terputus.

Dua kapal Amerika itu segera menuju TKP, namun terlambat, mereka mendapati semua crew juga kapten bahkan anjing, mati. Yang paling mengherankan mereka semua mati dengan tatapan mata melotot ngeri, tangan mereka terulur seolah ingin meraih sesuatu. Pemeriksaan cepat dilakukan, namun tidak didapat tanda tanda aneh di sekitar kapal. Anjing kapal mati dalam posisi mengeram.

Keanehan terjadi ketika kapal akan diderek, tiba-tiba kapal itu meledak, regu penyelamat berhamburan menyelamatkan diri. Kapal meledak itu pun dengan cepat tenggelam. Habislah seluruh ‘barang bukti’ yang ada. Tidak mungkin lagi menguak apa yang terjadi di pada kapten dan awak di geladak kapal Ourang Medan. Misteri kasus ini telah diterbitkan oleh majalah United States Coast Guard juga ditulis GettysburgGhosts.net.
Ada beberapa teori tentang bagaimana semua orang di kapal itu tewas, mulai dari teori menghisap karbon monoksida sampai teori kehadiran alien dan UFO. Namun tak ada tanda-tanda lain yang menjelaskan semua teori itu. Apalagi setelah diteliti, ternyata, kapal bernama Ourang Medan, tidak terdaftar di Negara manapun, termasuk Belanda sebagaimana disebutkan awak kapal tersebut sebelum tewas.

Penelitian dilakukan dengan macam-macam spekulasi, tapi tidak ada hasil. Lalu, apakah benar kapal itu sungguh sunggu ada? Kalau iya, kenapa tidak terdafatr? Atau mungkinkah kapal ini telah berganti nama di tengah laut karena alasan-alasan tertentu? Karena sulitnya menemukan identitas kapal, menguak misteri ini semakin sulit. Tak heran kalau muncul pendapat yang meragukan keberadaan kapal itu. Inilah yang selalu menjadi sumber perdebatan yang tak pernah ada ujung. Semua ini karena miskinnya informasi.

Satu dugaan lain yang cukup misterius adalah dugaan kalau ‘Ourang Medan” sebenarnya memuat bahan kimia berbahaya yang sangat dirahasiakan. Semacam nitrogliserin atau bahan kimia yang bisa merusak syaraf. Diduga, terjadi kebocoran pada bahan kimia ini, merembes keluar dan meracuni semua makhluk di atas kapal. Inilah yang memicu terjadinya kematian mistrius itu. Begitu salah satu teori. Tapi lagi-lagi ini semua hanya bersifat dugaan. Tidak ada bukti yang mendukung teori itu.Teori lain adalah sesuatu yang bersifat supranatural



9. SS Valencia

Tentang kapal yang tenggelam di lepas pantai Vancouver, British Columbia pada tahun 1906. Kapal itu mengalami cuaca buruk di dekat Cape Mendocino, dan hanyut. Hanya 37 dari sekitar 180 orang di kapal yang selamat. Lima bulan kemudian, seorang nelayan mengklaim menemukan rakit dengan 8 kerangka di dalam sebuah gua. Pencarian diluncurkan, tapi gak menemukan apa pun. Yang aneh, 27 tahun setelah tenggelamnya Valencia, salah satu rakit ditemukan mengambang dekat Barkley Sound. ‘Hantu rakit’ itu berada dalam kondisi luar biasa baik, dan bahkan masih memiliki sebagian besar lapisan cat asli.


10. The Caleuche

Salah satu yang paling terkenal legenda dari mitologi Chilota Chili selatan menggambarkan Caleuche, sebuah kapal hantu yang muncul setiap malam di dekat pulau Chiloe. Menurut legenda setempat, kapal adalah semacam layar keadaan sadar bahwa perairan sekitar wilayah tersebut, membawa bersamanya semangat semua orang yang telah tenggelam di laut. Ketika melihat, yang Caleuche dikatakan menyolok indah dan cerah, dan selalu disertai oleh partai suara musik dan orang-orang tertawa. Setelah muncul selama beberapa saat, kapal itu kemudian berkata kepada menghilang atau menenggelamkan diri di bawah air. Menurut Chilota mitologi, roh-roh yang tenggelam dipanggil ke kapal oleh Sirena Chilota, yang Pincoya, dan Picoy, tiga Chilota "air roh" yang mirip dengan putri duyung. Setelah kapal kapal hantu, yang tenggelam dikatakan untuk dapat melanjutkan kehidupan mereka seperti sebelum mereka mati.


Read More...

LAMAN SESAWANG

Jika anda memang sukakan cerita-cerita seram dan kadang-kala macam tak masuk di akal yang waras...dalam internet atau laman sesawang banyak menceritakan tentang aktiviti paranormal yang boleh jadi seram....boleh jadi gelak..

Ada satu laman yang menunjukkan ribuan video yang berkenaan hantu yang di kutip dari seluruh dunia...


http://paranormal.network.com/
Read More...

VIDEO PILIHAN




video ini saya memaparkan tentang hantu yang dapat ditangkap oleh individu secara tidak sengaja....


















Read More...

JAKET BUNDLE


aku ada kisah yang dikongsikan dari kawan kerja dahulu mengenai untuk kisah seram kali ini.Cerita ini timbul apabila kami melepak di kedai mamak.Kawan-kawan aku nih semua tetiba nak pergi sama-sama berjalan ke uptown , damansara selepas balik kerja.Cadangannya nak melihat baju ke kasut yang best untuk melaram sebab semua dah dapat gaji..kalau gi kat uptown tu dapatlah cari yang murah dan kena dengan selera masing-masing.Kalau takder beli pun saja nak memeriahkan suasana tempat tuh yang tak mati walaupun dah nak pukul 5 pagi...

Semasa sedang rancak bercerita tentang kawan aku yang nak mencari jaket untuk pakai naik moto..Mulalah mereka termasuk kisah-kisah seram pulak.Bundle kan barang-barang yang terpakai ataupun barangan kilang yang reject,astu diorang jual murah.Aku pun tak tahu mana lah diorang dapat stok...ada yang kata seluduplah ..itulah..inilah,barang "panas"...haiii...nanti brader-brader yang jual bundle tu marah plak kalau aku tulis yang betul.Tak kisahlah janji dapat tengok diorang berniaga nih...macam best aje...

Tengah syok minum tiba-tiba terpancul dari mulut kawan aku yang sorang nih mengenai cerita aneh tentang barangan bundle.Dia kata kawan kepada kawan abang dia yang menceritakan perihal sebuah jaket kulit yang cantik dan bergaya tetapi boleh dibeli dengan harga yang termurah dipasaran.Jaket yang ber 'branded' tulen itu dibungkus rapi dan siap ada sarungnya...Kawan abang dia nih nak belikan baju jaket itu untuk adik dia yang belajar dekat uitm shah alam.Lagipun harga dia hanya RM60 aje jadi apa salahnya..Kalau ikut kedai mahu harganya dalam RM300++.Pada mulanya hati abang tu nak bagi adik tetapi akibat terlalu cun dan kena pulak saiz dengan badan dia maka tak jadi lah dia bagi kat adiknya.Baik dia pakai sendiri sebab smart gile...dan abang dia pun terperasan hensem sendiri kejap.

Abang dia pun melaramlah dengan jaket baru dibeli tu dan pergi kerja.Habis satu opis tegur kata abang dia nampak smart dan sesuai sekali dengan jaket itu.Wanita-wanita opis pula senyum tertarik melihat kehensemannya.... ( jaket mahal tuh ).Hatinya makin berbunga dan sayang sekali dengan jaket itu.

Pada mulanya abang dia takda rasa apa-apa semasa memakainya..Apabila di dalam opis, abangnya mengantung jaket itu di kerusinya dan keluar sebentar dari biliknya....Apabila masuk ke bilik nya,abang dia merasa pelik melihat jaket itu digantung kemas di kayu penyidai yang tersedia.Dia hanya menyangkakan bahawa aunty cleaner yang menyangkutkan di penyidai itu...

Kadang-kadang abang dia merasa pelik apabila tercium bau seakan bangkai yang teramat busuk apabila dia memasuki bilik.Seringkali dia memeriksa segenap penjuru dan mengadu kepada aunty cleaner bahawa mungkin ada tikus mati di dalam ruangan biliknya tetapi seringkali aunty menyatakan telah mencari dan menyapu ...dan tak melihat apa-apa pun.....dan tidak tercium bau apapun...

Abang dia terus membeli spray automatic dan diletakkan di dalam bilik tetapi kadang-kadang bau yang kurang menyenangkan itu tetap berlegar dan tiba-tiba hilang begitu sahaja.....Pernah sekali Abang dia terlupa nak bawak jaket itu pulang ke rumah dan secara tak sengaja abang dia terperasan jaket itu tersidai di beranda rumah.Setiap malam sejak memiliki jaket itu abang die sering bermimpi seorang pemuda yang sasa sedang elok memakai jaket yang seakan dikenali itu tetapi pemuda itu sangat muram mukanya.Setiap kali bila bermimpi terasa pemuda itu bagai mendepangkan tangan dan ingin meminta sesuatu tetapi abang dia tak faham maksudnya kerana tidak mendengar apa - apa suara pun.....
Dan sebulan kemudian kemuncak kepada misteri jaket itu datang dengan keadaan yang penuh seram apabila pemuda yang sering mendatangi mimpi itu ternampak disekitar ruang pejabat.Ramai staff lain terserempak dengan makhluk memakai jaket.Insiden pertama apabila staff wanita ingin menyapa seseorang yang duduk dipantri pada waktu petang...tetapi orang yang disapa ( staff wanita itu ingat abang kawan aku tuh) tidak menoleh dan buat don't know aje....hairan kerana tidak dipedulikan..staff wanita ini mula mengacau air kopi tetapi sesekali menoleh ke arah lelaki itu yang kelihatan sibuk.Wanita itu mengintai dan cuba melihat dari dekat tetapi terkejut apabila melihat lelaki itu mencakar tangannya dengan garpu sehingga berdarah....Staff wanita itu terus berlari mendapatkan staff yang lain dan memberitahu perkara itu dan mereka bergegas menuju ke arah pantri...... Read More...

RUMAH BERHANTU DI DUNIA

MYRTLES HOUSE
















Dibangun tahun 1796 oleh Jendral David Bradford, rumah tua ini dikabarkan dihantui oleh beberapa hantu yang tidak tenteram. Menurut beberapa peneliti sebanyak 10 pembunuhan terjadi di rumah tersebut tapi peneliti2 lain seperti Troy Taylor dan David Wisehart hanya mengklafikasikan hanya 1 pembunuhan yang terjadi di Myrtles.

Biarpun begitu, kedua peneliti tersebut mengakui bahawa tempat tersebut benar-benar berhantu dan dapat dikategorikan sebagai salah satu tempat yang paling berhantu di dunia. Beberapa hantu yang dikhabarkan menghantui rumah tersebut:

- Cleo, seorang bekas budak yang mati digantung karena didakwa membunuh 2 orang gadis kecil (pembunuhan2 tersebut beserta keberadaan Cleo masih di dalam tanda-tanya..)

- Hantu dari dua orang gadis yang terbunuh tersebut dikhabarkan pernah dilihat bermain2 di beranda.

- William Drew Winter, seorang pengacara yang tinggal di Myrtles dari tahun 1860 hingga 1871. Ia mati ditembak di samping serambi rumah oleh orang tak dikenal.Dengan keadaan darah yang mengalir dan bercucuran, Winter masuk ke dalam rumah dan mencoba menaiki tangga ke lantai dua tapi tidak berhasil. Ia terjatuh ke bawah apabila sampai ke tangga ke-17. Langkah2 kakinya menaiki tangga sebelum meninggal masih boleh didengar hingga hari ini. (Hanya kematian Winter yang sudah diverifikasi)


- Hantu-hantu dari budak2 lain yang sesekali menampakkan diri untuk bertanyakan pekerjaan sebagai pembantu rumah



- Piano besar yang selalu terdengar memainkan nada2 yang sama berulang kali dengan sendirinya.



Kejadian-kejadian yang dialami oleh orang yang tinggal berdekatan atau pernah menjejakkan kaki ke rumah itu sampai sekarang menjadi misteri dan menimbulkan keseraman bagi sesetengah orang yang pernah mengalaminya.....dan menjadikan salah satu tempat paling berhantu di dunia....




AMYTYVILLE HOUSE


















Pada Desember 1975, George dan Kathleen serta anak-anak mereka pindah ke sebuah rumah di 112 Ocean Avenue, sebuah rumah besar bergaya kolonial Belanda di Amityville, sebuah lingkungan di pinggiran kota di selatan Long Island, New York. Tigabelas bulan sebelum keluarga Lutz pindah, Ronald DeFeo, Jr., pemilik sebelumnya, telah menembak mati enam anggota keluarganya di rumah itu. Setelah 28 hari keluarga Lutz tinggal dirumah itu, mereka mulai merasakan hal-hal aneh dengan rumah tersebut.

Bagian ini berdasarkan buku yang ditulis oleh Jay Anson, 1977, The Amityville Horror - A True Story.

Jay Anson (1921-1980), adalah penulis The Amityville Horror

Rumah bernomor 112 di Ocean Avenue telah kosong selama 13 bulan setelah DeFeo membunuh anggota keluarganya, hingga pada Desember 1975 keluarga Lutz membeli rumah tersebut seharga $80.000. Rumah yang memiliki enam kamar tidur ini dibangun dengan gaya kolonial Belanda, dan memiliki atap yang melengkung. Rumah ini dilengkapi dengan kolam renang dan sebuah rumah tempat penyimpanan kapal. George dan Kathy telah menikah pada bulan Juli 1975 dan mempunyai rumah mereka sendiri, namun ingin memulai kembali dengan memiliki rumah baru. Kathy mempunyai tiga anak dari pernikahan sebelumnya, Daniel (9), Christopher (7), dan Melissa alias Missy (5). Mereka juga memiliki seekor anjing Labrador yang diberi nama Harry. Selama pengecekkan mereka saat akan membeli rumah tersebut, oleh agen mereka telah diberitahukan mengenai pembunuhan yang dilakukan oleh DeFeo, namun mereka menganggap hal itu bukanlah masalah.

Keluarga Lutz pindah kerumah tersebut pada 18 Desember 1975. Sebagian besar mebel dari keluarga DeFeo masih ada, karena semuanya termasuk dalam kesepakatan jual beli. Seorang teman George Lutz telah mempelajari tentang masa lalu sejarah rumah tersebut, dan mendesak agar mereka melakukan pemberkatan. Namun mereka tidak mengerti cara-caranya. George mengenal seorang Pendeta Katolik yang bernama Bapa Ray, dan ia bersedia untuk melakukan pemberkatan. (Dalam buku Anson disebutkan nama Pendeta tersebut adalah Bapa Mancuso. Hal ini dilakukan untuk menjaga privasi Pendeta tersebut, nama aslinya adalah Bapa Ralph J. Pecoraro).

Bapa Mancuso adalah seorang pengacara, imam Katolik, dan seorang psikoterapi yang tinggal di Sacred Heart Rectory. Ia tiba untuk melaksanakan berkat pada sore hari tanggal 18 Desember 1975 disaat George dan Kathy sedang membongkar barang-barang mereka. Ketika ia mengibaskan air suci yang pertama dan mulai untuk berdoa, ia mendengar suara dengan jelas yang mengatakan"Keluar!" - "Get out!". Disaat meninggalkan rumah tersebut, ia tidak menceritakan kejadian itu kepada George maupun Kathy. Pada 24 Desember 1975, Bapa Mancuso menelepon George Lutz dan menasihatkan agar dia tidak menggunakan ruang dimana ia telah mendengar suara yang aneh tersebut. Ruang ini adalah ruangan yang direncanakan Kathy digunakan sebagai ruang jahit, dan tadinya adalah kamar tidur Marc dan Yohanes Matthew DeFeo. Percakapan telepon terputus secara tiba-tiba, dan kunjungan berikutnya ke rumah tersebut mengakibatkan Bapa Mancuso menderita demam tinggi dan pada lengannya dijumpai tanda yang mirip dengan tanda stigmata.

Pada mulanya, George dan Kathy Lutz tidak merasakan hal yang aneh dengan rumah mereka. Namun kemudian, mereka merasa bahwa “masing-masing dari mereka tinggal di suatu rumah yang berbeda”.

Sebagian dari pengalaman keluarga Lutz diuraikan sebagai berikut:

* George selalu terbangun sekitar pukul 03:15 setiap paginya, dan kemudian keluar ke rumah tempat penyimpanan kapal. Waktu tersebut diperkirakan adalah waktu dimana DeFeo membunuh anggota keluarganya.
* Rumah mereka selalu diganggu oleh segerombolan lalat di setiap musim dingin.
* Kathy mendapat mimpi buruk tentang pembunuhan dan saat dimana ia melakukan persetujuan pembelian rumah tersebut. Anak-anak mereka juga mulai tertidur dengan terlungkup, posisi yang sama saat mayat DeFeo ditemukan.
* Kathy merasakan seolah-olah "sedang dipeluk" dengan penuh kasih oleh suatu kekuatan yang tidak terlihat.
* Kathy menemukan sebuah ruang kecil yang tersembunyi (sekitar empat kaki) di belakang basement. Dindingnya bercat merah dan ruangan itu tidak tampak didalam denah rumah. Ruangan itu kemudian dikenal dengan nama "The Red Room". Ruangan ini memiliki pengaruh terhadap anjing mereka Harry, yang selalu menolak untuk mendekat dan selalu berjongkok seolah-olah merasakan sesuatu yang negatif.
* Ada udara dingin, bau parfum dan kotoran didalam rumah, dimana tidak terdapat saluran udara atau jalur bagi sumber tersebut.
* Putri mereka yang berumur lima tahun, Missy, mengisahkan teman imajinasinya yang bernama "Jodie" yang memiliki mata yang sangat merah.
* George selalu dibangunkan oleh bunyi bantingan pintu depan. Ia akan segera ke lantai bawah dan menemukan anjing mereka tertidur dengan suara keras didepan pintu. Tidak ada orang lain yang mendengar suara itu kecuali dia.
* George mendengar apa yang diuraikan sebagai "Marching band Jerman" atau suara seperti radio yang tidak di setel dengan frekuensi yang tepat. Namun ketika ia ke menuju lantai bawah, suara gaduh akan berhenti.
* George disadari bahwa ia memiliki kemiripan kuat dengan Ronald DeFeo, Jr., dan mulai bermabukan di The Witches' Brew, bar dimana DeFeo adalah salah seorang pelanggannya.
* Ketika mengecek tempat penyimpanan kapal pada suatu malam, George melihat sepasang mata merah yang sedang memperhatikan dia dari jendela kamar tidur Missy. Ketika ia pergi keatas untuk melihatnya, ia tidak menemukan apa-apa. Kemudian disimpulkan bahwa itu adalah "Jodie".
* Ketika ditempat tidur, Kathy mendapatkan bekas merah didadanya disebabkan oleh suatu kekuatan tak terlihat, dan ia diangkat sekitar dua kaki dari tempat tidurnya.
* Kunci, jendela, dan pintu rumah dirusakkan oleh suatu kekuatan yang tak terlihat.
* Terdapat belahan kuku binatang yang besar di salju yang kemudian dihubungkan dengan seekor babi besar pada 1 Januari 1976.
* Dari dinding aula dan lubang kunci dari pintu kamar bermain yang ada di loteng keluar lumpur yang berwarna hijau.
* Sebuah salib 12 inchi yang digantung Kathy di kamar kecil ditemukan terpasang terbalik dan menyemburkan bau.
* George tersandung oleh sebuah keramik singa Tiongkok yang memiliki tinggi sekitar empat kaki, yang kemudian meninggalkan bekas gigitan pada salah satu mata kakinya.
* George melihat Kathy berubah menjadi seorang wanita tua yang berumur sekitar 90-an, "dengan rambut acak-acakan, muka dengan kerutan dan berbentuk buruk, dan air liur yang menetes dari mulutnya yang ompong".

George dan Kathy Lutz dikelilingi dengan berbagai media yang mengulas kasus mereka

Setelah memutuskan bahwa ada yang tidak beres dengan rumah mereka, yang tidak dapat dijelaskan secara rasional, George dan Kathy Lutz melaksanakan suatu pemberkatan dengan cara mereka sendiri pada 8 Januari 1976. George memegang sebuah salib yang terbuat dari perak selagi kedua-duanya membacakan Doa Para Raja, dan dari ruang tamu mereka, menurut dugaan banyak oang terdengar suara paduan suara yang meminta agar mereka berhenti: "Will you stop!".

Di pertengahan Januari 1976, dan setelah usaha pemberkatan yang dilakukan oleh George dan Kathy, mereka mengalami kejadian yang kemudian menjadi malam terakhir mereka berada di rumah itu. Keluarga Lutz menilai bahwa segala kejadian yang terjadi sebagai sesuatu yang sangat menakutkan, "too frightening".

Setelah berkonsultasi dengan Bapa Mancuso, mereka memutuskan untuk mengambil beberapa barang kepunyaan mereka dan memutuskan untuk tinggal di rumah ibu Kathy di dekat Deer Park, New York. Pada 14 Januari 1976, George dan Kathy Lutz bersama ketiga anaknya dan anjing mereka Harry, meninggalkan rumah dan meninggalkan banyak barang dibelakang rumah tersebut. Hari berikutnya, seorang tukang ditugaskan untuk memindahkan barang-barang untuk dikirim ke keluarga Lutz. Ia melaporkan ada fenomena yang tidak normal didalam rumah itu.

Buku ini ditulis setelah Tam Mossman, seorang editor di penerbit Prentice Hall yang mengenalkan George dan Kathy Lutz kepada Jay Anson. Mereka tidak bekerja secara langsung dengan Anson, namun disampaikan melalui rekaman tape yang berdurasi sekitar 45 jam, yang kemudian menjadi dasar bagi penulisan buku ini. Diperkirakan penjualan buku ini mencapai sepuluh juta kopi dari beberapa edisi. Anson dikatakan mengambil dasar judul bukunya "The Amityville Horror" dari "The Dunwich Horror" karangan H.P. Lovecraft yang diterbitkan pada tahun 1929.

Cerita "The Amityville Horror" dilanjutkan dengan seri buku yang dibuat oleh John G. Jones. Seri-seri tersebut adalah The Amityville Horror Part II (1982), Amityville - The Final Chapter (1985), Amityville - The Evil Escapes (1988) dan Amityville - The Horror Returns (1989).

Pada 1991, "Amityville - The Nightmare Continues" yang ditulis oleh Robin Karl diterbitkan.
Read More...

SEBATANG POHON DITEPI JALAN

Sambil memandu selepas balik dari kerja dari shah alam amatlah terasa jika jalan jem hari-hari.Kali ini aku pulang agak lewat dari kebiasaannya kerana ada kerja yang perlu dihabiskan hari itu jugak.Urgent katanya..

Sepanjang memandu melewati sek 27 ,26,24 meerentas ke sek 15 aku tiba-tiba teringat nak menulis di dalam blog ini mengenai satu kejadian aneh yang pernah berlaku mengenai pokok


Aku sebenarnya melihat sebatang pokok yang besar di tepi jalan kawasan sek 27 tapi aku bukan nak cerita pasal pokok itu tapi ini pasal pokok besar yang berdekatan atau boleh dikatakan dibelakang deretan rumah teres mak tetapi agak jauh dari pandangan kami.....

Pokok nih bukanlah macam pokok dalam cerita penunggu gunung raya ke...apa ke.. bukan..bukan...

pokok nih biase aje..cuma dah tua dan besar macam gambar pokok yang aku paste kat sebelah nih...



CERITA NYE MACAM NIH...

Dah dekat 9 tahun jugak kami tinggal disitu dan aku masa tingkatan 4 dan 5 aku selalu lalu satu lorong kecik berhampiran.Aku gi skolah naik basikal "chopper".Aku akan berjumpa kawan-kawan untuk bersaing ke sekolah selepas lorong denai itu.Aku selalu kayuh basikal laju-laju kalau aku lalu ke situ sebab kat kawasan itu orang kata tempat " keras ".Aku pun tak tahulah kan sekeras mana tapi aku tak pernahlah mengalami kejadian pelik.

Dikawasan itu ada sebuah kolam terbiar kira-kira 200 meter dari denai tadi.Takderlah sebesar mana tapi orang kata dalam jugak jadi dilarang mandi disitu.

Aku hanya mengerling aje kawasan kolam itu memandangkan ianya boleh dilihat dari jauh walaupun samar-samar kerana dibayangi oleh pohon-pohon renek.Aku nih tak hiraukan sangat tentang kolam tuh sampai satu hari aku dengar kawan aku di sekolah bercerita tentang sebuah kolam yang berhantu yang terdapat di jalan denai dekat kawasan rumah aku..berdebar jugak lah aku mendengarnya.....
Dikatakan bahawa terdapat sekeluarga dibunuh dan dipenggal kepalanya lalu dicampakkan ke dalam kolam itu pada tahun 1950an.Masa tuh tentera jepun menyerangmalaya dan ramai yang terkorban.Selepas itu apabila jepun meninggalkan tanah air...tempat itu menjadi terbiar dan menyeramkan.Keluarga yang terbunuh tadi menuntut kembali kepalanya yang dicampak kedalam kolam itu....Bila aku dengar aje cerita itu terus bulu romaku meremang.Betul ke cerita itu???
Tapi aku perasan gak budak-budak semua tak berani menghampiri kolam itu walaupun untuk memancing.Ada sekali budak tergelincir ke dalam kolam itu dan hampir lemas.Katanya ada orang menolak dia hingga terjatuh.Mungkin juga kawasan tebingnya yang licin menjadikan budak tadi tergelincir kerana kurang berhati-hati.Tapi memang menyeramkan jika lalu disitu.Jadi demi kebaikan aku...aku hanya berkayuh lurus dan cepat apabila melaluinya dan tidak akan berkata-kata walaupun sepatah..

Pada suatu hari aku sedang menunggang balik ke rumah apabila aku terlihat kawasan hutan berhampiran denai tiba-tiba macam 'clear' aje.Aku tengok ada jentolak dan rupanya mereka sedang meratakan tanah untuk dibuat rumah.Aku hanya memandang sahaja dan tiba-tiba mataku tertumpu pada sebuah pokok besar yang terdapat dikawasan yang diratakan.Aku hanya berkata di dalam hati " besarnya pokok tu...".Memang sebelum ini aku tak nampak pun pokok sebesar itu dikawasan situ dan hatiku hanya berkata itu sahaja.Dalam masa yang sama aku terlihat 2 orang budak lelaki sebaya aku sedang melompat-lompat untuk menarik daun-daun pokok besar itu...
Aku tetiba merungut tetapi hanya berkata didalam hati bahawa sungguh berani budak-budak lelaki itu bermain di pokok besar.Kalau terjadi apa-apa nanti siapa yang susah.....Dan apabila aku sampai ke rumah aku terus terlupakan tentang kejadian yang kulihat tadi....
Pada malamnya aku bermimpi aku sedang melalui jalan yang sama pada siang harinya dan apabila aku sampai di selekoh dimana aku terlihat pokok besar itu,aku telah dihalang oleh seseorang.Beriya-iya dia menghalang aku dari balik ke rumah.Aku menjadi tersangat hairan dan mencuba sedaya upaya untuk melepasinya.....aku jadi semakin takut.Orang tadi yang mukanya tidak kelihatan kerana waktu malam (padahal aku melalui jalan denai tuh pada waktu tengahari ) cuba juga memaksa aku berundur.Aku juga sempat berkata-kata didalam mimpi

" aku tak ganggu kau dan jangan kau ganggu aku...."

dan lebih kurang dalam setengah jam..barulah orang itu melepaskan aku dan aku mengayuh basikal sekuat-kuat hati....Aku terus terjaga dari tidur.Habis baju aku basah sebab berpeluh.Aku rasa agak jelas lorong yang kulihat pokok besar itulah orang tu menahan aku.Lagak seperti orang tua yang mendepangkan tangannya seperti dlam masa yang sama mempermainkan aku....
Aku tidak dapat tidur kembali sehingga subuh menjelang....

Pada esoknya dengan lesu aku pergi dan balik ke sekolah macam biase dan aku sedikit gentar dan ingin cepat berlalu dari situ.Aku tidak memandang ke kolam,pokok atau memana pun dan hanya berkayuh deras.Apabila petangnya..adik aku telah bercakap dengan mak tentang kawan dia yang demam,meracau dan seorang lain badannya gatal dan berbintik merah seluruh badan apabila melalui disebelah pokok besar...Aku memasang telinga dan segera bertanya kapada adikku kawannya yang melalui pokok besar yang ku lihat tetapi adik aku tidak dapat memastikan pokok yang mana..
Tapi aku tersangat pasti itulah dua orang budak yang bermain di pokok besar semalam...dan petanda bahawa aku dihalang oleh seseorang disitu adalah kerana aku telah berkata-kata atau menegur pokok besar itu.................
Read More...

PENGENALAN

Kita sering mendengar tentang kejadian-kejadian pelik yang berlaku dihostel tempat pekerja.Tak kiralah kita ni kerja kilang ke ataupun mana-mana syarikat yang menyediakan penginapan.Aku juga pernah mendiami hostel di tempat kerja ini.Ada tiga kisah berbeza tempat dan keadaan aku alami sepanjang duduk di hostel.Kadang-kadang aku bertanya pada diriku kenapa aku ...hanya aku dan kenapa hanya aku yang mengalami kejadian sebegini?


Aku memang suka menonton cerita supernatural,ghost whisperer dan juga incredible tales tetapi takkanlah jiwaku terbawa-bawa dengan kisah drama bersiri itu.Walau apapun..ku tetap ingat satu persatu dengan jelas apakah yang terjadi...

Jika kita perasaan,di dalam kehidupan barat juga,mereka ada kepercayaan mereka tentang kewujudan paranormal ini.dalam siri supernatural misalnya...mereka memanggil hantu disana sebagai "demon" dan ada yang baik dan ada yang jahat.Tak kurang juga yang boleh berubah bentuk dan menjelma.Tetapi mereka hanya lah dipanggil dengan nama umum..mari cucimata dengan cerita yang buat saya tersentak...






Pernah tengok movie Exorcist - the emily rose????

Sedutan klip video di atas adalah tanda-tanda bahawa negara barat juga ada kejadian rasukan dan berkaitan dengan roh.Mereka juga berjumpa paderi dan orang-orang berpegetahuan dalam menghalau roh-roh jahat yang menganggu hidup manusia ini...
Read More...

KISAH 1 : HOSTEL PERTAMA

Setelah aku berhenti kerja di Fast food yang terletak di Klang ...aku cuba nasib di fast food jugak ( sebab aku memang suka dalam bidang ini ) tetapi dalam masakan yang berbeza.kami menyediakan masakan berasaskan nasi ayam , ayam percik , ayam....ayam...ayam dan segala ayam - ayam-man la...

aku mula di ajar cara memasak dan memotong sayur-sayuran.Di restaurant ini kami diajar menggunakan bahan-bahan yang segar dan ini memaksa aku mengasah skill aku dalam masak memasak nih.

Aku dihantar training bersama dengan dua kawanku yang juga dari tempat kerja lama dan kami bersetuju untuk kerja disitu kerana branch yang baru akan dibuka sederet dari tempat kerja lama.Mudahlah kami untuk kerja disitu kerana dah terbiasa dengan keadaan yang lama.Lagipun kawan-kawan aku juga taknak berulang alik walaupun ditawarkan tempat kerja dan jawatan yang tinggi.Sebabnya????...sebabnya kerana tempat restaurant baru pindah itu susah nak dapat kenderaan awam.

Kami bertiga , aku , Zue dan Kakyu berkemas barang dari hostel lama...sebab dah tutupkan hostel tuh...dan menumpang di rumah sewa kawan.Bila kami dapat kerja baru dan disuruh training di Pusat bandar Damansara..seronoknya rasa dapat pergi jauh merantau...(walaupun taklah jauh mana )........

Kami sampai ke pusat bandar dan pagi itu terus menuju ke tempat kerja keesokkan...hari pertama kerja biasalah..tengok orang dan memerhatikan kerja orang lain dahulu..selepas balik dari kerja kami singgah makan di warung mamak.Aku dan KakYu dan Zue mencari lokasi rumah @ hostel pekerja.Nasib kami baik sebab manager restaurant nak hantar sampai ke depan pintu....dan ersergamlah depan mata aku rumah teres dua tingkat dengan binaan yang popular pada tahun 1980an...rumah lama...nampak kukuh tetapi usang..aku dan zue masih tercegat tetapi kakyu dengan selambanya melangkah dengan lajunya menuju ke pintu....

" assalamualaikum..." kata kakyu...
sunyi suasana....

dan kemudian terdengar ada tapak kaki menuju ke pintu.Rupanya pekerja warga indonesia ,Agnes namanya..( aku boleh ingat sebab namanye sama dengar nama artis popular..agnes monica).Umurnya baru 16 tahun dan manis orangnya..dia tolong bukakkan pintu untuk kami.

Aku masih sangsi kemanakah arah tujuanku..nak bergerak ke kiri kanan bagaikan serba salah..berdirilah macam patung ditengah-tengah rumah.KakYu terus bertanyakan dimana kami boleh letakkan barang kami untuk berehat...Agnes menunjukkan satu bilik kosong..bukan kosong kerana tiada penghuni tetapi kakak tue offday selama dua hari.Buat sementara ini aku dan kakyu bolehlah berehat didalamnya...


aku meninjau keadaan bilik tersebut.Takde pape yang istemewa pun.hanya yang ada adalah kerusi ,katil meja solek dan bewberapa helai pakaian kerja yang digantung.Aku terus membentangkan toto untuk baring..borak punya borak aku pun mula rasa mengantuk........

Aku terdiam seketika..dan rupanya kakyu pun dah tertidur dengan lenanya..
Keesokkan harinya aku masuk kerja lewat.Bukan aku saja nak lewat tetapi aku masuk shift petang iaitu masuk pukul 3 petang balik pukul 11 malam.
kami melihat malam sunyi sepi di sana.Bukan apa..tempat aku ini kawasan office jadi malam perasaan lain kerana semua orang dah hilang....sunyi dan lengang aje...pada waktu itu pun bukan ada kfc ke..mcdonald ke bukak 24 jam.Habis kerja,ada van yang menunggu untuk menghantar kami pulang.Aku sempat jugak mencedok nasi yang lebih dalam kedai ( nasi tomato je dapat amik sikit sebab aku yang masak ) untuk makan malam...
Aku naik tengok tv sambil makan nasi tamato,berborak sekejap dengan kakyu...kemudian apabila masing-masing mengantuk,kami naik ke atas untuk tidur.Seingat aku..aku dengan kakyu dan bersantai-santai dan aku juga dah masuk dalam fasa alam mimpi...tiba-tiba kakyu mengjutkan aku dah cakap padaku bahawa pakwe dia datang dan sedang menungu dibawah.Dia pun tidak tahu kerana pakwe dia ingin membuat kejutan.

Aku meminta kakyu jangan menutup pintu bilik dengan rapat kerana aku tak mahu tidur dalam keadaan yang terlalu gelap.Aku dapat melihat separa sedar yang kakyu telah meghalang pintu dari tertutup dan membiarkannya ternganga separuh menggunakan "door stopper".dan tapak kakinya menuruni tangga boleh didengar.

Mataku kembali berat dan aku hampir terlena..tiba-tiba aku merasakan suasana bilik bagaikan bertukar suasananya.Aku ingat pada mulanya aku bagaikan bermimpi.aku bagai terasa segala perabot,barangan didalam bilik bergerak dan beubah secara perlahan-lahan.Diatas kepala aku ada sebuah meja dan diatsnya terdapat radio ....... Read More...

TAMAN PERMAINAN

Dikawasan yang sama juga ada sebuah taman permainan yang ada menyimpan kisah tersendiri.Apa yang cuba ku jelaskan disini ialah tempat yang ku katakan ini memang ada!beranikah anda pergi kalau saya nyatakan tempat ini masih utuh dan sepeti dijaga? cubalah anda intai-intai dimana letaknya lokasi tempat yang bakal saya ceritakan disini... Sejak kecil lagi kami dimomokkan dengan kisah seram dikawasan yang ku katakan.Tetapi kisah itu dibuat supaya aku dan adik-adikku tidak pulang lewat bila nak dekat waktu maghrib.Tetapi sebenarnya memang ada sesuatu yang menjadikan cerita rekaan orang-orangtua itu menjadi benar.Kawasan yang ku ceritakan ini sejarahnya adalah sebuah penempatan komunis dan kawasan hutan.Keadaan yang berbukit dan menghijau serta nyaman melenyapkan status keseramannya.Aku sendiri sehingga sekarang masih rindu dengan kawasan itu.

Tetapi pada zaman aku kecil,mana ada kamera digital atau handphone yang boleh download gambar terus ke komputer.Kalau tak bole gak aku menayang tempat-tempat yang ku ceritakan disini. Kisahnya apabila ada seorang budak perempuan bermain dibuaian kawasan permainan itu yang dikatakan telah tersangkut selepas terjatuh pada palang bertingkat yang selalunya didaki untuk sampai ke atas.Kepalanya terhantuk pada palang dan jatuh ke bawah dan mengalami pendarahan yang teruk.Budak perempuan itu dibawa ke hospital tetapi telah meninggal dunia.
sejak itu dikatakan bermula kisah yang menyeramkan.kanak-kanak yang bermain disitu dikatakan ditolak dengan kuat apabila bermain buaian,roda mainan dipusing dan tidak boleh berhenti sampai ada satu ketika tiada siapa pun yang berani bermain dikawasan permainan itu.
kawasan permainan itu berdekatan dengan surau.Penduduk disutu mengadakan mesyuarat berhubung dengan keadaan itu.Ibu bapa budak perempuan itu juga dipanggil untuk menyelesaikan masalh yang melanda.Keadaan sedih menyelubungi apabila bapa kanak-kanak itu menyatakan dia bermimpi anaknya masih berlumuran darah dan merayau-rayau mencari kawan-kawan untuk diajak bermain.Tak hairanlah ada beberapa kanak-kanak perempuan hilang dan dijumpai di kawasan belukar berhampiran. keputusan diputuskan dan seorang ustaz mempelawa dirinya untuk menyelesaikan masalah ini. Ustaz itu mengajak ibu bapa budak prempuan itu mengikut kemanakah roh budak perempuan itu dilihat.... Ustaz itu bertanya kepada kanak-kanak yang pernah hilang dulu dimanakah kali terakhir dia melihat budak perempuan itu.Budak itu membawa ustaz ke satu rumpun pokok.

Rumpun pokok yang dimaksudkan bukanlah satu pohon yang menakutkan atau menyeramkan.Ia hanyalah pokok serai yang kelihatan subur dan banyak kuantitinya.Ustaz itu merenung dan membacakan sepotong ayat dari al-Quran.

Ustaz tadi memejamkan matanya dan masih lagi meneruskan bacaan.Kami masih berdiri kaku dan hanya melihat rumpun pokok terbabit tanpa berkedip.Bimbang jika ada berlaku luar biasa,kami dapat meyaksikan dengan mata kepala sendiri.Ustaz itu menuju dekat ke rumpun dan menguak daun dengan berhati-hati.Dia mengutip sesuatu di dalam rumpun..

Kami semua menjadi suspens.Apakah yang Ustaz itu temui didalam rumpun itu??

Kemudian ustaz tadi berpaling dan memegang seutas rantai lalu menyerahkan kepada ibu bapa budak terbabit.Ibu bapa budak tadi mengamati rantai tangan tadi sambil terperanjat.

Mereka terdiam tunduk.Ustaz bersuara dengan lembut sambil memandang mereka berdua..

‘ kamu hendak jelaskan sendiri atau saya yang tolong beritahu bagi pihak kamu?? “

Kami masih dalam keadaan keliru.Tak paham langsung apa yang Ustaz itu maksudkan atau tujukan.Ada sesuatu rahsiakah yang disembunyikan oleh ibu-bapa arwah terbabit??

Mereka masih membisu dan akhirnya bapa mereka bersuara…

‘ saya yang meletakkan rantai itu disana dan tidak suka budak-budak lain berkeliaran ,bermain dan bergurau senda dengan gembira disini sedangkan kami amat terasa kehilangan anak kami. ‘ suaranya sedikit keras.

Kami semua terperanjat.Apakah maksud bapa budak itu..

Akhirnya bapa itu bercerita serba sedikit kejadian sebenar menimpa anak perempuan kesayangannya.

Semasa anak perempuannya bermain di taman itu,bapanya ada tak jauh dari taman,sedang berbual kosong dengan jiran di seberang jalan.Ini bukan kali pertama dia membawa anaknya itu.Sejak dari lahir hingga waktu itu anaknya memang gemar sekali bermain buaian ,jongkang-jongket, kerusi pusing dan palang bertingkat.Tapi pada hari itu hatinya kurang senang.Sekejap-sekejap dia menoleh kea rah anaknya yang sedari tadi asyik memanjat palang bertingkat.Dia tak risau pun tentang itu kerana anaknya memang mahir memanjat walaupun perempuan.Lagipun ramai yang memanjat sambil menyanyi riang ( termasuklah aku…heheh …)

Tiba tiba dia terdengar jeritan budak bagaikan terperanjat.Cepat-cepat menoleh tetapi alangkah terkejutnya apabila melihat anaknya telah terbaring di taman.Dengan cepat dia bingkas bangun dan menerpa ke seberang dan berlari ka anak perempuannya.Budak yang memanjat di palang bertingkat semuanya telah turun dan mengerumuninya dan memanggil nama anknya itu..Bapa budak itu terus menolak mereka untuk melihat dan memangku anaknya.Darah mengalir di kepalanya.Bapanya bertanya kepada semua budak yang bermain di taman itu tetapi tidak seorang pun berani nak berkata apa kerana tergamam dan terlalu terkejut

Sambil berlari sambil mendukung anaknya yang pengsan,terus menjerit meminta tolong kearah jiran tadi untuk membawa anaknya ke klinik berhampiran tetapi segalanya telah terlambat… Read More...